Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Barcs Város Képviselő-testülete

Oktatási, Művelődési, Sport Bizottsága

Elnökétől

7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46.

A tájékoztató elkészítésében részt vett:

Horváth Gábor sportreferens                                                               _______ számú napirendi pont

T Á J É K O Z T A T Ó

Barcs Város Sportéletéről

 

 

 

 

Készült:            Barcs Város Képviselő-testülete

                        2014. június 19-i ülésére

A magyar Alaptörvény XX. Cikkben meghatározza, hogy „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez.” A Magyar Kormány stratégiai ágazatnak minősítette a sportot és a sporttal kapcsolatos tevékenységet. Ennek megfelelően a támogatott sportszövetségek számát kibővítették hétről huszonegyre, valamint a sportlétesítmények fejlesztését is megkezdték. Ezek a döntések biztosítják számunkra is az egészséges élethez, a sportoláshoz való feltételeket. A sport fontos társadalmi szerepét felismerve Barcs Város Önkormányzata minden évben áttekinti a város sportéletét, annak működési feltételeit. Az éves költségvetési rendeletében a sportegyesületek támogatásáról határoznak a város képviselői. A városban működő sportegyesületek a rendszeres tevékenységükkel a sportolás helyszíneit, szakmai feltételeit biztosítják a diákoknak, a város lakóinak.

I. A sportolásnak az egészséges életmódra történő hatása az iskolai években a leghatékonyabbak. Az alapvető mozgáselemek elsajátítása kiemelt feladat a szakemberek részére. Erre hívatott a mindennapos testnevelés bevezetése, amely a második évében jár. Több intézményben jelentős szemlélet váltás történt az iskolai testmozgás területén. Például a Deák iskolában rendszeres, több sportágra kiterjedő házibajnokságok zajlanak. Mindkét általános iskola bekapcsolódott a „Kölyök atlétika” programba. A Széchényi Ferenc Gimnáziumban élénk kosárlabda élet zajlik. Kiemelkedik a Széchenyi Kupa megrendezése, amely kapcsolatot jelent a jelenlegi és a volt diákok között. A Dráva Völgye Középiskola Úszó Napja nem csak sportélményt, de iskolai közösség építést is jelentett a tanulóknak. A Szivárvány iskola által megszervezett integrált játékos sportverseny hat csapatnak biztosított sikerélményt. Az országos döntőben (Zánka) Bogdán Zoltán 1500 m síkfutás bronzérme nagy siker. A bevezetett többletórákkal nem sikerült nagyobb hatékonyságot elérni a tanulók aktivitása területén. A Diákolimpiai helyi versenyeken csökkent a résztvevő iskolák és tanulók száma (atlétika, labdarúgás). Örvendetes, hogy a kézilabda ismét bekerült a Diákolimpia versenyeinkbe. Az iskolafenntartó vezetőjével történő folyamatos egyeztetés eredményeképpen a megyei és országos versenyekre való elutazás biztosított volt, de nem vették mindig igénybe a továbbjutó intézmények. Megyei szintű elődöntőket (I. V-VI. korcsoport), döntőket is rendeztünk az előző évben (I. labdarúgás, Coca Cola kupa).A műfüves pálya kiszélesítette a lehetőségeinket az iskolai sport területén is. Csak két iskola vette igénybe rendszeresen.

A Diákolimpia versenyek rendezésében a város Önkormányzata is jelentős segítséget nyújtott szakmai és anyagi területen egyaránt.

II. 1.) A versenysportban továbbra is három egyesületben sportolhatnak a versenyzők. A Barcsi Városi Sportegyesületben hat (6) versenyszakosztály és kettő (2) rekreációs szakosztály biztosít sportolási lehetőséget, ahol összesen 257 fő sportol rendszeresen. Az előző évhez képest növekedés tapasztalható a versenyzői létszám és az edzésre járók létszámában. (1. sz. melléklet). A 2013-as évben több változás történt az egyesületben. Az atlétika és az erőemelő szakosztály szünetelteti a működését. Az év elején több taggyűlést (2) tartottak a judo szakosztály kérelmére. A januári (31.) Taggyűlésen felvették az egyesületbe a Tenisz szakosztályt. A februári (28.) rendkívüli taggyűlésen módosították az Alapszabály több pontját. Az elnökség 9 főre változott, szakosztályi létszámváltozást, valamint több pontosítást tartalmazott a módosítás. Az egyesület elnöke továbbra is Rajbár István.

II. 1.1.) Az egyetlen csapatsportban, a női kézilabdában fejlődés tapasztalható. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel a harmadik helyet szerezték meg a Somogy –Zala Megyei bajnokságban, amely jelentős előrelépés a tavalyi hatodik hellyel szemben. (2. sz. melléklet) A játékos létszám stabilizálódott, 18 fő játszott a csapatban a bajnoki idényben. Egyéniben kiemelkedett Tóth Gréta, aki 142 góljával harmadik lett a góllövő listán. A mérkőzéseket továbbra is a Dráva Völgye sportcsarnokban játsszák a lányok, amiért köszönettel tartozunk az iskolavezetés felé. Az utánpótlás csapat szervezése továbbra is kiemelt feladata Nagy László szakosztályvezetőnek és Vörös Attila edzőnek.

II. 1.2.) A Cselgáncs szakosztály létszámában a legnagyobb szakosztály. Közel százan járnak edzésre az Arany János iskolában, illetve a Deák sportcsarnokban. Hatósugarukat kiterjesztették Csokonyavisontára, ahol egyre szebb eredményeket érnek el a régiós és országos versenyeken. A szakosztályban öt edző irányítja a szakmai munkát.

Az elmúlt esztendőben a terveik nem változtak, megismertetni, megszerettetni, és népszerűsíteni szeretnénk ezt a Japánból eredő sportot, elsősorban a gyerekek körében, természetesen nem kizárva az idősebb korosztályokat sem.

A 2013 évre kitűzött céljait a szakosztály a körülményeket és a lehetőségeket figyelembe véve maradéktalanul tejesítette. Legfontosabb feladatnak tekintették az edzést látogatók létszámának megtartását, illetve növelését. Taglétszámunk nem változott, továbbra is 55 fővel számolunk. Összességében a különböző edzésekre, képzésekre járók, mozogni vágyók létszáma jelenleg is 80 – 100 fő között ingadozik. Az elmúlt évben, az óvodáknak és az iskoláknak tartott színvonalas bemutatók hozzájárultak a sportág népszerűsítéséhez.

A judo szakosztályban folyó szakmai munkát az eredmények igazolják. Janecsek László vezetőedző és Honfi Zsolt edző irányításával sikerült az évközben – Hegedűs György távozásával – kialakult edző problémát megoldani. Bonevácz Tamás személyében egy régi judós került vissza edzőként a szakosztály vérkeringésébe. Újra bekapcsolódott a szakmai munkába Puticsné Szakos Csilla, aki Horváth Beatrixszal az edzői stábot erősíti.

Az elmúlt évben 35 versenyzővel 9 korcsoportban 19 versenyen indultak, összesen 110 érmes helyezést gyűjtöttek. Makarész Janka személyében újra Országos Diákolimpiai Bajnokot köszönthettünk. Horváth Marcell, a BVSE Judo szakosztály felnőtt versenyzője, az OBV országos bajnokságán Magyar Bajnoki címet szerzett. A kettős igazolással versenyző Radics Tamara a KASI tagjaként, Magyar Csapat Bajnoki címet nyert.

A szakosztály legeredményesebb versenyzői: Makarész Janka, Szokol Levente,   Bana Dénes,   Tálosi György,   Horváth Zsolt (3. sz. melléklet).

Külön említésre méltó, hogy a szakosztály hazai regionális versenyén idén már 320 induló volt. A jól szervezett verseny a szülői összefogást, a magas színvonalú szakmai munkát dicséri.

Az elmúlt évben tapasztaltak megerősítették a szakvezetést, hogy a jelenlegi körülmények között a 14-15 éves korosztályig tudják megfelelő színvonalon – és itt országos szinten – felkészíteni, edzeni, támogatni a versenyzőket. Az ekkor bekövetkező iskola váltás okaként többen kényszerülnek abbahagyni a sportot, ezáltal - akaratukon kívül - csökkentve az itt maradó versenyzők felkészülési lehetőségeit. A probléma megoldására a szakosztály a Kaposváron és Pécsen működő Judo klubok edzés látogatását találta megfelelőnek, így biztosítva minőségi és mennyiségi edzőpartnert a versenyzőiknek. Természetesen a megvalósításhoz az anyagi feltételek elengedhetetlenek, amely megoldására a szakosztály 2014 – ben megpróbál lehetőséget találni.

II. 1.3.) A Karate szakosztály a Deák Ferenc sportcsarnokban tartja az edzéseit heti három alkalommal. A szakosztályban 31 fő karatézik rendszeresen, ebből 18 fő vesz részt a versenyeken. Az edzéseket Erdős Zoltán vezetésével Vidák Balázs, Flórián Oszkár és Péterfai Péter végzik. Az elmúlt évben is Tamásiban szerveztek egyhetes edzőtábort, amelyen részt vettek a baráti klubok karatékái is. Célkitűzésüket elérték azzal, hogy a magasabb szintű versenyeken vettek részt, melyeken elérték az előző évek eredményességi szintjét. Egyik válogatott versenyzőnk -Erdős Martin- nemzetközileg is erős színvonalú kvalifikációs versenyeken kivívta a jogot a spanyolországi világbajnokságon való részvételre. Sajnos sérülés miatt nem tudott elutazni. Részt vett viszont a Portugáliában rendezett kadet Európa Bajokságon.

A szakosztály a 2013-as évben az önkormányzati támogatásból, szülői segítségből és szponzori támogatásból működött. A tervezett versenyekre eljutottak, valamint a barcsi versenyünket magas színvonalon megrendezték. Összesen tizenhárom versenyen vettek részt, ahol 111 dobogós helyezést értek el. (4. sz. melléklet.) Legeredményesebb versenyzők: Vodenyák Martin (8 év), Litter Katalin (12 év) és Erdős Martin (13 év).

II. 1.4.) Triatlon szakosztályon belül 25 versenyző heti hat edzéssel készül folyamatosan Paluskáné Popovics Melitta és Paluska Csaba irányításával. Az edzéseket a régi BSC sportpályán, a Rekreációs Központban és a Dráva Völgy sportcsarnokban tartják. Az elmúlt évben sportolókat indítottak aquatlon-, duatlon-, triatlon-, futó-, úszó versenyeken. Részt vettek a városi, megyei, regionális és országos versenyeken. Kiemelten kezelték a szövetségi és diákolimpiai versenyeket. Gyermek korosztályban célul tűzték ki a duatlon -triatlon ranglistaversenyeken és a diákolimpiákon való minél jobb szereplést.

Részt vettek a legnagyobb MOB versenyeken, (Aquatlon Eger, Triatlon Szekszárd) illetve triatlon, duatlon országos bajnokságokon (Fadd- Dombori, és Országos Diákolimpia döntőkön (Tiszaújváros, Lakitelek).(5.sz. melléklet.)      

A szakosztály tagjai megyebajnoki címeket (aquatlon, duatlon), országos dobogós helyezéseket értek el. Legeredményesebb sportolók: Verőczi Alex, Nagy Sára, Széll Bence, Pammer Milán, Paluska Péter, Bozsó Míra, Horváth Lara, Csilling- Molnár Anna, Horváth Bálint, Dréher Dominik, Bencze Áron.

II. 1.5.) Az Úszó Szakosztály 2013. évben is a Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központban folytatta a tevékenységét. A szakmai stábban változás történt. Virovecz Rihárd (Dombóvárra távozott) csoportját, az utánpótlás I. csoportot Kalmár Gergő vette át, a legkisebbekkel Kovács István helyett Kázmér Roland a hobby csoporttal foglalkozik. Domahidi István az utánpótlás II, verseny csoporttal foglalkozik. A szakosztály edzésein 40 fő vesz részt, ebből a Magyar Úszó Szövetség által igazolt versenyző nyolc fő. Az elmúlt évben 12 versenyen vettek részt. Megrendezték a Dél Dunántúl versenynaptárában is meghatározó Pünkösd- és Barcs Város Kupát. Több versenyző felkerült az országos ranglistára: Kovács Nóra, Kovács Zsolt, Kovács Dominik, Utasi Elizabett, Horváth Réka. (6. sz. melléklet.)

II. 1.6.) A Barcsi Városi Sportegyesületen belül működő sakk szakosztályban 10 fő játszik rendszeresen. Az edzéseket Szijártó Attila szakosztályvezető vezetésével a Barcsi Móricz Zsigmond Művelődési Központban tartják minden hétfőn 16.00 órától, sajnos egyre kevesebben látogatják. 4 játékosunk rendelkezik nemzetközi FIDE játék licensszel (Szijártó Attila 2063, Vincze András 1507, Fridrich Soma és Raczkó Gergő). Szijártó Attila vesztett pontszámából, míg Vincze András növelni tudta, Raczkó Gergőnek és Fridrich Somának még nem sikerült iratkoznia.

Ezen felül FIDE regisztrációval rendelkezik Darvas Ferenc 1858 és Deák József is, akiknek játéklicensz nem került kiváltásra mert jelezték, hogy nem tudnának részt venni a versenyeken.. Sajnos Görgényi János tagtársunk elhalálozott, viszont volt belépőnk Varga Noémi személyében.

A Nagyatádi Sakk Egylettel való együttműködésünk keretében a nagyatádi II-es csapatban a Somogy Megyei I. osztályú Sakk Csapatbajnokságban szerepel Szijártó Attila, Vincze András és Raczkó Gergő is. A bajnokságban első helyen végeztek. A barcsi sakkozók 16 versenyen vettek részt az elmúlt évben. Megrendezték Barcs Város bajnokságát, ahol hatan versenyeztek a helyezésekért. (Szijártó Attila I. helyezett, Varga Richárd II. helyezett, Andók Áron III. helyezett, Für Katinka IV. helyezett, Ferenc Deák József V. helyezett, Darvas VI. helyezett). Összességében az előzetes várakozásainknak megfelelő évet zárt a sakk szakosztály.

II. 1.7.) A Barcsi Városi Sportegyesületen belül két szakosztály biztosít sportolási, kikapcsolódási lehetőséget rekreációs jelleggel. A Vizisport - Túra Szakosztálya fő célja a vizet és a vízitúrát kedvelő barcsi lakosok szabadidejének hasznos eltöltése, közös programok lebonyolítása, az evezősport meghonosítása, valamint a Drávai vizitúrizmus segítése oly módon, hogy az érkező csoportokat információkkal, szakmai tanácsadással, illetve a táborhely folyamatos karbantartását biztosítják. A 27 fős szakosztály az elmúlt évben is gondozta a Dráva – Szabad strandon lévő vizibázist. Tizenhárom programot biztosítottak az elmúlt évben, amelyben két alkalommal társadalmi munkát végeztek a vízi-bázishely karbantartására, részt vettek az országos hosszú távú triatlon verseny biztosításában. Egy- és többnapos túrákat szerveztek, valamint segítséget nyújtottak más túracsoportok programjaihoz. Egész szezonban biztosított a barcsi szakaszon az evezés lehetősége. (7.sz. melléklet.) Folyamatosan bővülő hajóparkkal fogadják a vízitúrázókat. A szakosztály az egyesületen keresztül gyalog- és kerékpártúrákat szervez havi rendszerességgel. Tevékenységükkel a város és városkörnyék nevezetességeit megismertetik a résztvevőkkel.

II. 1.8.) A Tenisz szakosztály teljesen önállóan működik Horváth Ferenc szakosztályvezető vezetésével. A szakosztály létszám 20-25 fő között volt az elmúlt évben. Minden év első hónapjaiban nagy karbantartást végeznek, ennek köszönhető, hogy minőségi pályákon játszhatnak a teniszkedvelők. A karbantartási munkákat önként, szponzorok támogatásával végzik. A salakpályák mellett a beton pályát is játékra alkalmassá tették. Márciustól októberig folyamatos játéklehetőséget biztosítanak a tagoknak, de a város lakói is igénybe vehetik a pályát.

Több fiatal is bekapcsolódott a tenisz szakosztály életbe. Augusztusban amatőr versenyt rendeztek 14 fő részvételével.

A pályán kifüggesztett elérhetőség alapján bármikor lehet egyeztetni a játéklehetőséget. A szakosztályvezetés tervezi az iskolások bevonását a tenisz oktatásba.

Gazdaságilag önállóan, tagdíjakból működnek.

II. 2.) A versenysport egyik kiemelt helyi bázisa a Szabadidő Központ, ahol az FC Barcs Labdarúgó Egyesület működik Kelemen Géza elnök vezetésével. Az Önkormányzattal történt megállapodás alapján a sportpályákat, létesítményeket használják a labdarúgó csapatok. A szakosztályban kilenc korosztály készül, illetve versenyez szövetségi kereteken belül. Összesen 116 játékos jár rendszeresen edzésekre a tavalyi 87 fővel szemben. A csapatok mellett hét szakember (edző) dolgozik.

Az egyesület továbbra is tagja az MLSZ által kiírt Bozsik – Egyesületi gyermek labdarúgó rendezvény sorozatnak. Mindkét általános iskolával együttműködési megállapodást kötöttek a a 7-9-11-13 éves gyermekek képzésére, versenyeztetésére. Az utánpótlás csapatok közül kiemelkedik az U 15, amelyik megnyerte a Dél-Somogyi bajnokságot és megyei döntőt játszanak a másik két csoportgyőztessel. Játékuk folyamatosan fejlődik, biztató jövő áll előttük. Teljesítményével kiemelkedik Németh Norbert és Verőczi Zoltán, amit góllövőlistán elfoglalt 1-2. helyük tükröz. Az egyesület vezetése jutalmul benevezte a csapatot az Ausztriában, Volsbergben rendezendő Pünkösdi Kupára. Az U21-es csapat a bajnoki tabella élmezőnyéhez tartozik. Hullámzó teljesítményt nyújtottak, de így is sikerült a bronzérmes hely megszerzése. Többen kipróbálták képességeiket az első számú csapatban. A felnőtt csapat a Megyei II. osztályban pontok számát tekintve előre lépett, de a helyezésben nem (7. hely). Sajnos a játékos létszám nem növekedett, ezen kell változtatni. A játékos fluktuáció is hátráltatta az eredményes szereplést. Horváth Henrik játéka volt a legegyenletesebb a csapaton belül. Több játékos is távozik az együttesből, ezért a következő bajnokságra már 5-6 ifjúsági játékossal kiegészülve kezdik meg a felkészülést.

Az öregfiúk korcsoportban öt csapat dupla fordulót játszott mindkét idényben a Somogy Megye Dél-i bajnokságában. Az előrelépést jelentő első helyet szerezte meg a csapat. A játékos létszám nőtt, a szervezettségen kell javítani.

Az idei évben barcsi csapattal beindult a megyei női bajnokság, egyenlőre kispályán, ahol negyedik helyen végeztek a barcsi lányok. (8. sz. melléklet).

Jelentős eredmény, hogy az utóbbi huszonöt év legnagyobb sportberuházása keretében elkészült a Magyar Labdarúgó Szövetség általa támogatott műfüves futsal méretű pálya. Az egyesületi csapatok felkészülésében és versenyeztetésében hatalmas előrelépés, amit az FC Barcs csapatai ki is használnak. A Szabadidő Központban végrehajtott pályafelújítás miatt a bajnoki mérkőzéseket Somogytarnócán játszották a csapatok. A labdarúgás körülményeinek a javítását jelenti a már beadott és elfogadott létesítmény felújítási pályázatunk. A lelátó szigetelése, valamint az öltözők, fürdők felújítása valósulhat meg, amely tovább növelheti a labdarúgás népszerűségét.

Összességében az utánpótlás szinten sikerült előrelépni, a felnőtt korosztályban kell a létszámnövekedés és a szervezettség területén előrelépni.

II. 3.) A Satelit FC működése bizonytalanná vált az elmúlt év végén. A Megyei II. osztályba indultak, az őszi szezont végig játszották, de a tavaszi folytatást nem tudták vállalni. Sajnos az edzéseken való részvétel mindkét csapatnál nagyon rossz volt, ez az eredményben is meglátszott. A felnőtt csapat a 14. helyen zárta az őszi szezont 3 ponttal, az ifjúsági csapat kilencedik 18 ponttal. A bajnoki szezon után Csizmadia Gézáné és az elnökség lemondott. Mivel 2014. februárjáig nem sikerült új elnököt választani, ezért bajnokság tavaszi szezonjától a csapatok visszaléptek. Többszöri egyeztetés után 2014. április 24-én új elnököt választott a Satelit FC tagsága Szabadi József személyében. Az elnökség két elnökségi tag segíti Csizmadia Gézáné és Oblián János személyében. A volt elnök aktív közreműködése garancia a szakmai munka folytatásához, amely jelen esetben az utánpótlás csapatok szervezésében teljesedik ki. Az MLSZ gyermekprogramjában továbbra is részt vesznek, majd felsőbb korosztályt is megszervezik. Felnőtt labdarúgást csak stabil játékos létszámmal szeretnének indítani várhatóan a következő évtől. A meglévő sportlétesítmény felújításával a település gyermekeinek biztosítanak játék-, kikapcsolódási lehetőséget biztosítani.

III. 1.) Városi Önkormányzat Sportfeladatait a sportirodán keresztül sportreferens közreműködésével valósítja meg. (9.sz. melléklet)

Az Önkormányzat fontosnak tartja a sport, azon keresztül a sportolók támogatását, ezért az oktatási intézményekkel egyeztetve biztosítja a sportszakosztályok edzéslehetőségeit. A sportegyesületekkel kötött használatba vételi szerződés keretében a sportpályák használatba adásával segíti a sportolók versenyeztetését.

Az egyesületek részére meghívásos pályázat keretében anyagi támogatást biztosít Barcs város önkormányzata. Az elmúlt évben az aláírt szerződésben elfogadott teljes összeget sikerült biztosítani az egyesületeknek. Ez nagymértékben hozzájárult a kiszámítható, eredményes szakosztályi munkához. Az idei évben a támogatás mértéke az elmúlt évvel azonos volt, a szerződés aláírására 2014. május 12-én került sor.

A sportolás feltételei közül a létesítményfejlesztésben sikeres volt az Önkormányzat. A 2013. november 16-án átadott műfüves pálya hosszú időre meghatározhatja a labdarúgás fejlődését a városunkban. A téli hónapokban kevésbé, de a tavaszi szezonban már jelentős kihasználtsággal működik a pálya. Az igényfelméréseket elvégeztük az oktatási intézmények felé. Sajnos a jelzett időszakban az igények realizálása nem mindig valósult meg. Két iskola (Arany, Szivárvány) tanulócsoportjai jártak rendszeresen. Diákolimpia helyi és megyei döntőket rendeztünk, gyermeklabdarúgó programokat szerveztünk a műfüves pályára. Az egyesület (FC Barcs) utánpótlás csapatai a bajnoki felkészülésre veszik igény a pályát. Egy civil csoport bérelte eddig a műfüves pályát heti egy alkalommal (10. sz. melléklet).

Segítséget nyújtottuk a Magyar Olimpiai Bizottság által kiírt pályázatok megírásához. Több szakosztály (judo, triatlon, vizisport- turisztika) élt is a lehetőséggel.

Közreműködtünk a Diákolimpia helyi, körzeti versenyeinek a szervezésében, versenynaptár összeállításában, versenyek megrendezésében, a tehetséges tanulók megyei, országos versenyekre való eljuttatásában.

Az önkormányzat az Oktatási, Művelődési, Sport Bizottság közreműködésével ünnepélyes keretek között elismerésbe részesítette (2014. II. 20.) az elmúlt év legsikeresebb sportolóit, sportvezetőit. Örvendetes volt, hogy minden kategóriában volt választási lehetőség, így minden díj kiadásra került.

A sportirodán keresztül folyamatos kapcsolatot alakítottunk ki megyei és országos sportági szövetségekkel (atlétika, labdarúgás, diákolimpia).

 

III. 2.) Sportszervezés területén ismét megrendeztük a rendszeres sportolást biztosító teremlabdarúgó bajnokságot, a hosszú felkészülést igénylő határfutást. Az ünnepi kupák (Mikulás, Farsang kupa) alkalmi sportolást jelentettek a résztvevők részére. Az egészséges életmód jegyében ismét kocogtunk, kerékpároztunk a nemzetközi MOBILITÁS Autómentes Nap alkalmából. Minden korosztályt érintő Fut a Barcs rekreációs futást is megszerveztük. Különböző korosztályokat érintő sporteseményeket ismét megrendeztük („Ezüst Ősz”, Óvodások Sportnapja). Segítséget nyújtottunk térség lakosságához kapcsolódó programokhoz (Nárcisz Futás, Körzeti Sportnap, Dráva félmaraton). Közreműködtünk a város idegenforgalmát elősegítő programok szervezésében (Vakációs Sportnapok, Dráva Karaván, városnapi sportprogramok.). Fontosnak tartjuk és segítettük az új mozgásformák rendezését (darst, ulti). A természetkedvelőknek gyalog és kerékpártúrákat szerveztünk a város és körzetének az értékeinek a megismerésére (geocaching).

Az egyesületek beszámolóinak összegyűjtése mellett, a támogatási rendszer kidolgozását is elvégeztük. A szakosztályok utánpótlását biztosító sportprogramokat szerveztünk (MLSZ gyermeklabdarúgó program). Az idén, a 35. Négy Városok Labdarúgó Torna szervezése a mi feladatunk. A szükséges előkészületeket megtettük.

A nemzetközi kapcsolatok terén továbbra is Virovitica testvérváros a fő partnerünk. A Határfutás mellett vizivetélkedő, valamint települések közötti sportprogramokban veszünk részt.

A sportolás egészségügyi hátterének biztosítása kiemelt feladatunk. A versenysportolóknak sportorvosi ellátást szerveztünk külön szerződés alapján. Évi 24 alkalommal Kaposvárról érkezik a sportorvos Barcsra. A kiemelt sportrendezvényeken (határfutás, kistérségi sportnap) egészségügyi szűréseket is biztosítunk.

Örvendetes, hogy egyre népszerűbbek a sportszolgáltatások a városban. Különösen a téli hónapokban a zumba, az aerobic, az asszonytorna iránt nagy az érdeklődés a hölgyek körében. A tornatermek, sportcsarnokok téli elfoglaltsága is azt jelzi, hogy egyre többen ismerik fel a sportolás fontosságát.

III. 3.) A sportolás egészségre kiható jótékonyhatását minden eszközzel népszerűsíteni kell. A helyi médiában heti rendszerességgel (hétfőn, kedden) részletes tájékoztatást adunk az aktuális sporteseményekről, eredményekről. A barcsi honlapon az eredmények mellett, a kiemelkedő sporteredményeket elérő versenyzők bemutatását is fontosnak tartjuk. A városi kiadványokba megjelenő sportértékelések, sportprogramokról szóló beszámolók hosszútávra rögzítik a sport értékeit.(Intelmek)

Az eredményközlés mellett a sportolási lehetőségekre való figyelemfelhívás is fontos feladatunk.

Az élethosszig tartó sportolás érdekében minden lehetőséget meg kell adni a lakosság minden korosztályának, ezzel is hozzájárulva a lakóhelyhez kötődéshez, az egészséges komfort érzés kialakításához.

Barcs, 2014. június 4.

                                                                                              Vekkeli Józsefné

1. számú melléklet

A Barcsi Városi Sportegyesületben 257 sportoló edz hetente több alkalommal és készül a versenyekre.

Szakosztályok

Versenyzői létszám

Kerettagság (edzésre járók)

2013

2014

2013

2014

Cselgáncs

55

55

80

100

Karate

18

20

34

35

Kézilabda –Női

15

18

21

20

Sakk

6

4

10

10

Triatlon

25

25

25

25

Úszás

8

8

44

40

Vizisport

0

0

30

27

Összesen:

127

130

244

257

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. számú melléklet

Női kézilabda csapat eredménye:

Az NB III- as bajnokság végeredménye

1. Balatonboglár SC    20        19        1          0          667-410          39 pont

            2. Zalaszentgrót KC    20        15        1          4          578-442          31 pont

            3. Barcsi VSE             20        15        1          4          549-406          31 pont

            4. Egerszegi KK          19        12        1          6          529-458          25 pont

            5. Kadarkúti SZSE      19        11        2          6          515-450          24 pont

            6. Kutasi NKC             20        11        0          9          451-427          22 pont

            7. Vonyarcvashegy     19        8          0          11        389-461          16 pont

            8. GÓ-NA Lenti           20        6          0          14        533-555          12 pont

            9. NIKÉ SE                 19        4          0          15        389-508          8 pont

         10. Göcsej SK               20        3          0          17        306-514          6 pont

         11. Petőfi SE Fonyód      20        1          0          19        243-518          2 pont

3. számú melléklet

Cselgáncs szakosztály eredményei:

 

Az elmúlt 35 versenyzővel, 9 korcsoportban, 19 versenyen vettek részt.

A versenyeken összesen 110 érmet szereztek a judokáink. - 37 arany, 34 ezüst, 39 bronz.

Makarész Janka személyében újra Országos Diák Olimpiai Bajnokot köszönthettünk!

Horváth Marcell, a BVSE Judo szakosztály felnőtt versenyzője, az OBV országos bajnokságán Magyar Bajnoki címet szerzett!

A kettős igazolással versenyző Radics Tamara a KASI tagjaként, Magyar Csapat Bajnoki címet nyert!

arany

ezüst

bronz

IV.

V.      

VI.

Nemzetközi

5

6

8

1

13

1

Országos

2

3

3

3

7

2

Regionális

30

25

28

7

1

               Összesen:

37

34

39

4

27

4

Országos Diák Olimpia

1

1

2

3

2

1

Magyar Köztársaság Kupa

2

Magyar Bajnokság

1

5

1

Legeredményesebb versenyzőink:

-         Makarész Janka: Országos Diák Olimpiai Bajnok, Magyar Bajnoki 5. hely

-         Szokol Levente: Országos Diák Olimpia 2. hely, MKK 2. hely, OB 7. hely

                                   Nemzetk.vers.-1 arany, 1 ezüst, 1 ötödik,

                                      Régiós vers.-5 arany

-         Bana Dénes:  Magyar Bajnoki Bronzérem, MKK Ezüstérem, Országos Diák O.-3 hely

                             Nemzetk.vers.- 1 arany, 1 bronz, Régiós verseny- 2 arany

-         Tálosi György:   Junior Diák Olimpia- Bronz érem, Nemzetközi verseny-1 Bronz

                                 Régiós verseny- 1 ezüst

-         Horváth Zsolt: Junior Diák Olimpia- 5 hely, Nemzetközi Verseny-1 Bronz,

                                   Régiós verseny-2 ezüst

 

 

4. számú melléklet

                                              

Karate

Szakosztály eredményei.

 

Versenyek

Arany

Ezüst

Bronz

Regionális versenyek   

7

9

9

Országos verseny

10

6

10

Fudokan Magyar Bajnokság

4

3

1

WKF Magyar Bajnokság

0

2

3

Hazai és külföldi nemzetközi versenyeken

23

11

11

ÖSSZESEN:

44

31

34

BVSE Karate Szakosztálya 2013-ben összesen 111 dobogós helyezést ért el.

Kiemelkedő eredmények a teljesség igénye nélkül (szakosztályon belüli sorrend):

I. helyezett: Erdős Martin 13 éves

-         1 országos versenyen 1 kumite bronzérem,

-         Fudokan Magyar Bajnokság Kumite Bajnoka

-         WKF Magyar Bajnokság országos döntő; kumite bronzérmese

     -   5 Nemzetközi versenyeken 5 kumite győzelem, a magyar Kadet válogatott tagja

II. helyezett: Litter Katalin 12 éves

-         1 regionális versenyen 1 kumite, 1 kata bronz,

-         1 országos versenyen 1 kata, 1 kumite győzelem,

-         Fudokan Magyar Bajnokság Kumite Bajnoka

-         WKF Magyar Bajnokság országos döntő; kumite bronzérmese

-         Nemzetközi versenyeken 1 kata, 3 kumite győzelem

III. helyezett: Vodenyák Martin 8 éves

-         1 regionális versenyen 1 kumite, 1 kata második hely,

-         1 országos versenyen 1 kumite győzelem, kata második hely

-         Nemzetközi versenyeken 5 kumite győzelem

-         Fudokan Magyar Bajnokság Kata harmadik hely

 

 

5. számú melléklet

Triatlon szakosztály eredményei:

Az elmúlt évben 20 versenyen indultak a triatlon szakosztály tagjai.

Somogy Megyei Aquatlon Döntő, Balatonszemes- Bozsó Míra,   Tarr Anett, Paluska Péter  megyebajnok. 

MOB Baranya Megyei Aquatlon Döntő 2013.04.07. Első helyezetek: Bozsó Míra, Tarr Dávid

Aquatlon Országos Döntő, Eger 2013.05.11. Paluska Péter 4. helyezett

A csapatok versenyében a Bozsó Míra, Horváth Lara, Csilling- Molnár Anna, Tarr Anett összeállítású csapat az 5. helyezést érte el.

Sport XXI. Program Utánpótlás "A", és Triatlon Diákolimpia "B" kategóriás Országos Döntő 2013.06.23. -Dréher Dominik, Verőczi Alex, Széll Bence 2. hely

Hosszú távú Triatlon Országos Bajnokság,Váltó és Cetrend, Aquatlon - Nagyatád 2013.07.26-27.

Cetrend, 10 km hosszútávúszás  Nagy Sára     2. helyezett, időeredménye, 2 óra 41 perc.

Korosztályos, Triatlon Országos Bajnokság, Fadd-Dombori 2013.08.04.Horváth Lara  7. hely, Paluska Péter  7. hely, Bozsó Míra  9. hely

Duatlon Diákolimpia Somogy Megyei Döntő, Kaposvár 2013.09.22.

1. hely: Horváth Lara, Széll Bence      

Helyi versenyeken is részt vettek a szakosztály tagjai:                                      

Barcs Kupa Korosztályos Úszóverseny,          Barcs 2013. 12.07.

Úszás Diákolimpia Város Döntő                      Barcs 2013.12.11.

Barcs- Virovitica Határfutás, Rövid táv (5,8 km)         2013.09.21.

Pünkösd Kupa Úszóverseny                Barcs, 2013.06.08.

Európai Mobilitási hét, Autómentes nap, Kerékpáros felvonulás.

6. számú melléklet

Úszás - minősítések, ranglistás helyezések:

                               Kovács Nóra (delfin korcsoport)

100m gyorsúszás- Ezüstjelvényes minősítés- 1:19:74 - Országos ranglistán 24.hely

100m hátúszás-     Ezüstjelvényes minősítés-       1:27:91- Országos ranglistán 15.hely

100m mellúszás- Aranyjelvényes minősítéses- 1:42:27- Országos ranglistán 32.hely

                                      Kovács Zsolt (delfin korcsoport)

100m gyorsúszás- Ezüstjelvényes minősítés- 1:18:84- Országos ranglistán 31.hely

100m hátúszás-     Bronzjelvényes minősítéses- 1:32:89- Országos ranglistán 53.hely

                                      Kovács Dominik (delfin korcsoport)

100m gyorsúszás- Ezüstjelvényes minősítés- 1:20:80- Országos ranglistán 48.hely

100m hátúszás-   Bronzjelvényes minősítéses- 1:33:07- Országos ranglistán 57.hely

                                     Utasi Elizabet (gyermek korcsoport)

100m gyorsúszás- Bronzjelvényes minősítés- 1:12:15- Országos ranglistán 68.hely

400 m gyorsúszás- Ezüstjelvényes minősítés- 5:27:80- Országos ranglistán 51.hely

100 m mellúszás- Bronzjelvényes minősítés-   1:32:13- Országos ranglistán 57.hely

200 m mellúszás- Bronzjelvényes minősítés-   3:20:61- Országos ranglistán 55.hely                      

Horváth Réka (serdülő korcsoport)

100 m gyorsúszás-     1:09:74- Országos ranglistán 63.hely

1500 m gyorsúszás- 20:56:31- Országos ranglistán 44.hely

7. számú melléklet

Vizisport -turisztika szakosztályi túrák                                                     

Időpont

Típus / név

útvonal

2014.03.29

Drávamenti gyalogtúra 1

Barcs - Bók - 9-es tó

2014.04.12

Drávamenti gyalogtúra 2

Barcs - Bók (geocaching)

2014.04.26

Drávamenti gyalogtúra 3

Barcs - Drávaszentes

2014.05.03

Drávamenti gyalogtúra 4

Katasztrófa helyzet miatt elhalasztva

2014.05.17

társadalmi munka

Vizibázis

2014.05.17

Drávamenti gyalogtúra 4 ismétlés

Barcs - Középrigóc - Ősborókás 

2014.05.31

Drávamenti gyalogtúra 5

Barcs - Drávatamási - Barcs

2014.06.07

Szezonnyitó túra 

Vízvár-Barcs

2014.06.14

Drávamenti gyalogtúra 6

Barcs - Bók - Középrigóc

2014.06.28 - 07.01

szervezett vizitúra

Őrtilos-Drávaszabolcs

2014.07.04 - 06

szervezett vizitúra

Kerkaszentkirály-Barcs

2014.07.05

szervezett vizitúra

Vízvár Barcs

2014.07.06

szervezett vizitúra

Barcs - Szentborbás

2014.07.13 - 16

2014.  Szakosztályi túra felső szakasz

Kerkaszentkirály- Barcs

2014.07.17 - 20

2014.  Szakosztályi túra alsó szakasz

Barcs- Drávaszabolcs

2014.07.25 - 26

Xtrememan

Gyékényes

2014.08.08 - 11

szervezett vizitúra

Muraszemenye- Barcs

2014.09.13

Szezonzáró túra 

Vízvár-Barcs

SZERVEZÉS ALATT LÉVŐ TÚRÁK Barcs- Szentborbás

2014.05.31

Iskolai túrák 1

foglalt: 

2014.06.03

Iskolai túrák 2

foglalt: 

2014.06.03

Iskolai túrák 

foglalt: 

2014.06.04

Iskolai túrák 3

foglalt: 

2014.06.05

Iskolai túrák 4

foglalt: 

2014.06.10

Iskolai túrák 5

foglalt: 

2014.06.10

Iskolai túrák 

foglalt: 

2014.06.11

Iskolai túrák 6

foglalt: 

2014.06.12

Iskolai túrák 7

foglalt

2014.06.14

Iskolai túrák 8

foglalt

Iskolai túrák 9

szabad: 

IGÉNY SZERINTI "EGYNAPOS" TÚRÁK

2014.06.01-09.15           

Dráva kóstoló 40/20 km

Vízvár-Barcs, Barcs Szentborbás igény szerint

MEGHÍVÁSOS TÚRÁK

2014.05.14 - 18

szervezett vizitúra

Vajasfok túra

2014.05.24 - 25

szervezett vizitúra

Desedai találkozó

Szakosztályi túrák: a szakosztályi szervezésű saját túrákra elsősorban tagjainkat és családjukat várjuk, de jöhetnek vendégek is a szabad helyek erejéig.

Egynapos vizitúrák: a Vízvár - Barcs és a Barcs - Drávatamási - Szentborbás szakaszokra szóló engedélyünk igény szerinti túrázásra szól, így előzetes bejelentkezés alapján evezhetnek vendégeink azokon a napokon, amikor nincs saját túránk. Jelentkezni e-mailben vagy telefonon 1-2 napos evezésre.

Hosszabb vizitúrák: Azokon a napokon amikor nincs saját túránk, és valaki saját csapattal szeretne evezni, mi igény szerint megszervezzük és levezetjük. A jelentkezést májusig e-mailben kérjük, mert az engedélyek beszerzése kb. 1 hónap.

Gyalog és kerékpáros túrák: a környékbeli természeti értékeket mutatjuk be a bázisról indulva.      5- 60 km közötti útvonalakat térképeztünk fel, amelyek gyalog vagy kerékpáron kényelmesen bejárhatók.

 

8. számú melléklet.

FC Barcs labdarúgó csapatainak az eredményei.

2013

2014

Bozsik gyermeklabdarúgás SE

U7 U9 U11

U7   U9 U11 U 13

  Bozsik gyermeklabdarúgás Intézményi

U7   U9 U11

U7   U9 U11 U 13

U 13                   S. Dél-i csoport

2. hely

-

U 15                   S. Dél-i csoport

-

1. hely

U 21                   Megyei II. osztály

6. hely

3. hely

Felnőtt               Megyei II. osztály

9. hely

7.hely

Öregfiúk           S.M. D-i csoport

3. hely

1. hely

Női                     Megyei bajnokság

-

4. hely

Veterán             Megyei bajnokság

3. hely

3. hely


10. sz. melléklet 

Műfüves pálya használata 2014

Igénylők

Március

Április

Május

 

alkalom

alkalom

alkalom

Arany J. Iskola

10

230

6

128

4

84

FC Barcs U7

2

9

5

64

4

42

Coca Cola V-VI

2

80

0

0

0

0

FCB női

4

42

3

34

4

42

Öregfiúk

3

30

3

29

1

9

Diákolimpia

2

110

2

86

2

11

FC Barcs U9

0

0

3

26

2

11

Bozsik program

0

0

2

122

1

74

Bérlet

0

0

3

47

4

50

 

 

 

 

 

 

 

 

23

501

27

536

22

323