Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Közérdekű felhívás

Felhívjuk a Tisztelt lakosság figyelmét, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Barcs város teljes közigazgatási területére

 

ebzárlatot, valamint legeltetési tilalmat rendelt el

 

a rókák tavaszi, veszettség elleni orális immunizálása miatt 2020. április 07. - 2020. április 27. időpontok között.

 

Az ebzárlat időtartama alatt a kutyákat és a macskákat tartási helyükön elzárva, illetve a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal, vagy emberrel ne érintkezhessenek.

A zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

Az ebet tartási helyéről csak pórázon vezetve szájkosárral szabad kivinni.

A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát, vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező

  • vadászebek,
  • fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  • katasztrófa-mentő ebek,
  • segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek

rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozások alól.

Az ebzárlat alatt befogott húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény – a veszettség elleni összevezetéses oltás kivételével – nem tartható.

 

A legeltetési tilalom időtartama alatt a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni.

Bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos!

Az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően – 10-20 hektáros terültre kell korlátozni.

 

A veszettség elleni védekezésről szóló lakossági tájékoztató megtekinthető a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán ill. Barcs város honlapján (www.barcs.hu).